Krémová polévka s medvědím česnekem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biologické jaro nastalo už 13. února, od té doby bychom měli přizpůsobovat a odlehčit náš jídelníček. A to, že jaro je opravdu tady poznáme i tím, že už začíná růst náš oblíbený medvědí česnek. Přidáváme ho do pomazánek, na kváskový chleba, do polévek, omáček, salátů, pesta, prostě všude :-) Je to významný životabudič, obsahuje hodně vitamínu C, je to důležitý antioxidant, který upevňuje naši imunitu, zajišťuje lepší vstřebatelnost železa….

My jsme dnes s dětmi nasbírali a uvařili si vydatnou krémovou polévku na večeři po několikahodinovém pobytu venku. Polévka je vhodná i jako snídaně. Pokud Vaše děti česnek jíst nechtějí, je nejlepší ho rozmixovat do polévky.

cca 4 porce, jedli jsme s napařeným kváskovým chlebem

ingredience

  • ghi nebo olej (rýžový, sezamový, olivový...), já jsem použila ghi
  • 1/3 dýně (naše poslední domácí hokaido)
  • 2 střední mrkve
  • cibule
  • 5 lžic uvařených fazolí adzuki (bylo chladněji, tak na zahřátí)
  • 2 lžíce opražených sezamových semínek
  • menší hrst medvědího česneku
  • nerafinovaná mořská sůl, umeocet, soyu
  • cca 2 litry vody

instrukce

Kombinace zelenin může být různá, dle Vaši fantazie.

Na troše ghi jsem podusila nakrájenou cibulku posolila jsem, přidala nakrájenou mrkev na větší kusy a dýni také na větší kusy i se slupkou, hrst omytého medvědího česneku, vše podusila asi 5 minut. Poté jsem podlila vodou a přidala fazole a semínka dále vařila asi 10 minut, dochutila jsem soyu a umeoctem, poté vše rozmixovala dohladka. Nakonec jsem polévku ozdobila česnekem a semínky.

Výborná polévka je chutná i s napařeným kváskovým chlebem.

 

Komentáře jsou uzavřené.