Celozrnná bábovka

celozrnná bábovka

Bábovky, to je můj oblíbený moučník. Ne, že bych je ráda pojídala, ale ráda je vytvářím, a to na všechny možné způsoby. Celozrnné, pohankové, vegan, vegetarin, bezlepek, s ovocem, zeleninou (mrkev, dýně)…
Chtěla bych je všechny – tedy nějakou část zveřejnit (hodně receptů si nepamatuji, někam to napíšu a vyhodím :-)). Kdysi jsem do bábovek nedávala vejce, dnes už je do některých dávám a do některých ne.

ingredience

  • 350 g celozrnná mouka (dala jsem bio špaldovou)
  • 100 bio mandle bez slupek
  • 2 šťastné vejce :-)
  • prášek do pečiva bez fosfátů
  • 6 lžic kvalitního sezamového oleje
  • špetka mořské nerafinované seli
  • půl lžicky bio citronové kůry
  • Chytré jablko - jablečné pyré
  • 1/4 hrnku bio javorového sirupu - může být cokoliv jiného
  • rozinky, chtěla jsem dát, ale zapomněla jsem :-) poté můžete ubrat slazení, osladí už to jablečné pyré, plus ty rozinky
  • voda dle potřeby - na zředění těsta

instrukce

Do mísy dáme sypké ingredience – mouka, špetka soli, prášek do pečiva, citronová kůra. Mandle rozmixujeme, můžeme použít mandlovou mouku. Mě to jde snadno s mlýnkem na kávu. Vše promícháme.

Používám na bábovky stolní mixér. Do něj dáme olej, žloutky, javorový sirup, chytré jablko (pyré). Rozmixujeme, přidáme k suchým ingrediencím, zamícháme, dle potřeby přidáme vodu.

Bílky vyšleháme se špetkou soli, přidáme do mísy a dáme péct.

Cca na 175 stupňů pečeme 50 minut. Vždy je potřeba ji zkontrolovat a do bábovky píchnout špejlí. Pokud se nelepí, je hotová. Někdy se s pyré peče déle. Pokud se Vám nahoře připéká. Přikryjte alobalem, nebo něčím jiným, dopeče se uvnitř a už se dále nepálí nahoře.

Komentáře jsou uzavřené.