
Dnes jsem na své zahrádce našla 2 cukety, konečně sezóna cuket začíná :-). Hned jsem se dala do pečení – cuketový perník a na večeři cuketové rizoto. Perník je díky cuketě vláčný.
Obrázek přidám
ingredience
- 1 a 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky (namlela jsem na mlýnku a prosila přes sítko)
- 1 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
- prášek do pečiva bez fosfátu
- 1 žloutek
- nerafinovaná mořská sůl - špetka
- pár kapek citronové šťávy
- lžíce perníkového koření
- 2 velké lžíce kakaa
- cca 450 g nastrouhané cukety
- 150 g másla
- cca 1/2 hrnku třtinové šťávy, nevím, zda jsem nedala méně nebo více :-)
- cca 1 dc kokosového mléka - nemusí být, může být voda, pokud je potřeba
- posyp - nemusí být - 100 % čokoláda - neslazená
instrukce
Suché ingredience smícháme dohromady. Máslo rozpustíme + třtinová šťáva + citronová šťáva + žloutek, popřípadě kokosové mléko – rozmixujeme. Cuketu nastrouháme do mouky, přilijeme rozmixované suroviny a promícháme. Dáme na pečící papír na plech. Pečeme cca 25 minut na 180 stupňů. Cca 5 minut před koncem pečení přidáme nastrouhanou čokoládu. Stačí trochu, je neslazená, dodá pouze chuť čokolády.