Jahodová marmeláda

jahody

Tento rok jsem na zavařování zvolila bio panelu – nemá vysoký glykemický index cca – 35, obsahuje až pětkrát více minerálních látek než třtinový cukr. Nepodléhá rafinaci, je zpracovávána přirozeně. Pokud se do zavařeni přidá sůl – vytáhne sladkou chuť ovoce. Pokud se Vám to bude zdát málo sladké – což je možné :-), přidejte sušené datle, rozinky, více panely.

Kudzu – má nízký glykemický index a použitím na zahuštění marmelády, GI celé marmelády snižuje

ingredience

  • 1,2 kg jahod (přesně tolik jsem na zahrádce nasbírala)
  • cca 300 g bio panely, třtinové šťávy
  • 1 lžíčka soli
  • 1 větší lžíce kudzu
  • Pokud chcete přisladit, více panely nebo date, sušené rozinky

instrukce

Jahody omyjeme, chvíli necháme okapat. Vaříme chvíli pod pokličkou s panelou, solí cca 20 minut, pustí šťávu. Poté dáme pokličku pryč a vaříme dále na slabém plameni cca 1,5 hodiny. Jahody měly hustotu jako povidla. Rozmixujeme. Ve studené vodě cca půl deci až 1 deci rozmícháme lžíci kudzu a promícháme v jahodách, jakmile nám začne směs bublat, vypneme. Nalijeme do sklenic a zavaříme.

 

Vyšlo mi to na 4 malé sklenice.

Komentáře jsou uzavřené.