
Náplň je v hodná do dezertů, štrúdlů, palačinek, koláčů, buchet, do kaší. Je to starý recept z makrobiotiky, který doma používáme už dlouho. Chuť je výborná. I klasičtí strávníci to snědli s chutí :-). Takto upravený mák je dobře stravitelný, nepřekyseluje, nepálí po něm žáha (kdo s tím má problém).
ingredience
- 1 mrkev
- kousek řasy wakeme
- 2/3 hrníčku máku
- 1/3 hrníčku jáhel
- špetka soli
- sušené ovoce (použila jsem nesířené rozinky, meruňky, švestky), můžou být datle, jablka...
instrukce
Pomeleme mák a jáhly (melu v elektrickém mlýnku na kávu), dáme vařit se špetkou solí, jáhlami, omytou řasou wakame cca 30 minut, přidáme nastrouhanou mrkev a sušené ovoce, vaříme dalších cca 15 minut. Já řasu nakonec vyndám, ale můžete nechat.
Náplň je možno i rozmixovat.
Do štrúdlu nemixuji, nechávám zchladnout, poté používám jako náplň.