O mne

Jaká jsem? Je to zvláštní, občas si připadám jako velký extrovert a občas tíhnu i na stranu introverta. Miluju posilovací cvičení a přitom i jógu. Ráda si vše organizuji a plánuji  připravuji.

Mám dvě děti, jednoho manžela, psa a kočku :-)

Ráda vařím, peču, smažím a tvořím různé pochutiny.

K tomu vaření, vařím trochu jinak. Nepoužívám mléčné výrobky, klasický bílý ani třtinový cukr a z masa zařazuji převážně rybu.

K těm mléčným výrobkům, abych to upřesnila, používám Ghi – což je přepuštěné máslo. Vyrábí mi ho moje babička a je výborné. Když už používám mléčné výrobky – pouze nepasterované – obsahu B12, minerální složky (vápník, chlorid, hořčík, fosfor, draslík, sodík, síra a mnoho stopových prvků), kyselinu mléčnou a enzymy – včetně trávicích enzymů.

Baví mě zjišťovat a ověřovat  a prožívat energii potravin, jejich působení na organismus. Proto jsem také začala studovat tradiční čínskou medicínu.

Stravovat jinak jsem začala téměř před lety, když jsem otěhotněla. Začala jsem se zajímat o to, co se teď ve mě děje a co je potřeba pro vývoj dítěte. Ale moc se toho z hlediska vaření u nás nezměnilo. Menší změna nastala při narození naši dcery Elenky. Trpěla bolesti bříška – začala jsem více číst a zjišťovat příčinu. Vysazení mléčných výrobků a homeopatie přinesli ihned své výsledky, bylo po bolestech. A konečně velká změna přišla před zavedením příkrmů. Věděla jsem, mléčné výrobky ani cukry zavádět nechci, jen jsem nevěděla, jak to dítěti nahradit. Naše sousedka na chatě, jmenuje se Maruška, stravuje se už roky jinak, ta mi půjčila několik knih. Po přečtení jsem si spojila souvislosti a věděla jakou cestou se vydám.

Maruška mi dala kontakt na skvělou paní, jmenuje se Věrka Chasáková a v Kozlovicích provozuje makrobiotický penzion. Je to blízká kamarádka paní Jarmily Průchové. Jezdíme k ní několikrát ročně. Velmi ráda s ní konzultuji a probírám nové a nové zajímavosti ohledně stravy. Věrka je hluboká studnice vědomostí. Snad doteď jsem u ní našla odpověď na vše.

Začátky nebyly lehké. Že prý jsem blázen. Však to dítě vůbec nemůže vyrůst bez mléčných výrobků a mozek prý potřebuje ten cukr….

Denodenní přesvědčování rodiny přineslo nakonec ovoce. Manžel peče skvělý kváskový chléb a dělá domácí seitam a pickles. Tchýně skvěle upravila svou stravu a i moje mamka se začala snažit. Dokonce i babička, když mě zve na oběd, uvaří ho dle mých představ.

A Co budeš dělat až přijde dítě do kolektivu, to pak uvidíš. A uviděla jsem – kolektiv se přizpůsobil nám :-) Dokonce i s tou školkou jsme to vyřešili.

Takže vše se dá, když se chce a je pevná vůle a odhodlání.

Obě děti jsou v porovnání s ostatními dětmi v okolí zdravější, já i můj manžel jsme se zbavili několika neduhů.

Noo a jinak ráda sportuju, v létě wakeboarding, kolo v zimě lyže, mezitím běhání a antigravity jóga. I když s těmi dětmi už toho času moc není. Ale zase někdy bude :-) A taky všichni rádi chodíme na hory.