Co bychom pro děti neudělali :-). Nikdy jsem tyto svátky ráda neměla. A teď už s dětmi dlabeme dýně, pečeme i halloweenské perníčky, no co už :-). Hlavně, že chutnají a děti mají radost.
Dýňové muffiny s ovesnými vločkami

Osobní blog o zdravém jídle a józe.
Co bychom pro děti neudělali :-). Nikdy jsem tyto svátky ráda neměla. A teď už s dětmi dlabeme dýně, pečeme i halloweenské perníčky, no co už :-). Hlavně, že chutnají a děti mají radost.
Perníčky, které jsem dělala na dýňobraní do školky pro děti. Osvědčily se, budu je dělat i jako vánoční perníky. Jsou vláčné a hned měkké.
Biologické jaro nastalo už 13. února, od té doby bychom měli přizpůsobovat a odlehčit náš jídelníček. A to, že jaro je opravdu tady poznáme i tím, že už začíná růst náš oblíbený medvědí česnek. Přidáváme ho do pomazánek, na kváskový chleba, do polévek, omáček, salátů, pesta, prostě všude :-) Je to významný životabudič, obsahuje hodně vitamínu C, je to důležitý antioxidant, který upevňuje naši imunitu, zajišťuje lepší vstřebatelnost železa….
My jsme dnes s dětmi nasbírali a uvařili si vydatnou krémovou polévku na večeři po několikahodinovém pobytu venku. Polévka je vhodná i jako snídaně. Pokud Vaše děti česnek jíst nechtějí, je nejlepší ho rozmixovat do polévky.
cca 4 porce, jedli jsme s napařeným kváskovým chlebem
Rychlá a velice chutná rajská omáčka – trochu jinak – jíme nejčastěji k bezvaječným těstovinám, klasickým, rýžovým, kukuřičným. Zeleniny mám ještě dostatek uskladněné i domácí rajský protlak (rajčata jinak používáme zřídka a zimě kupovaná vůbec), je to potřeba využít. Dětem moc chutná. Dnes jsme měli ke špagetám, s tempehem a kysaným zelím, omáčku jsem posypala sezamem.
cca 4 porce
Opět rychlo oběd nebo rychlá večeře, vhodnější do teplejších dnů
Porce cca 4
Rychlá svačinka, vhodná i pro ty nejmenší. Pokud je pro děti do jednoho roku, nedávejte sůl. Já osobně jsem ovoce začala dávat až v roce. Ale záleží na každém, děti jsou různé. Někdo doporučuje jako svačinku ovoce od 10. měsíce.
Množsví: 3 – 4 porce
Ritota jsou u nás oblíbené. Dají se dělat jak z celozrné, tak z normální rýže, popřídadě z jáhel, bulguru – kombinace jsou různé. Můžete střídat obiloviny i luštěniny a i zeleninu. Jen vždy nechávám okurky, nebo kvašáky a hořčici.
Porce: cca 4
Výborná odhleňující polévka. My ji měli na snídani s napařeným kváskovým chlebem.
Dýňové polévky jsou naše nejoblíbenější, máme spostu variant. Ještě dobíráme poslední zásoby z našich uskladněných dýní.
Množství 4 osoby
Oblíbená polévka všemi členy naší domácnosti. Často dělávám na večeři s napařeným domácím kváskovým chlebem.
4 porce, vařím ve 2 litrovém hrnci