Štítky ‘dýně’

Dýňové muffiny s ovesnými vločkami

dynove muffiny

Co bychom pro děti neudělali :-). Nikdy jsem tyto svátky ráda neměla. A teď už s dětmi dlabeme dýně, pečeme i halloweenské perníčky, no co už :-). Hlavně, že chutnají a děti mají radost.

Dýňové perníky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Perníčky, které jsem dělala na dýňobraní do školky pro děti. Osvědčily se, budu je dělat i jako vánoční perníky. Jsou vláčné a hned měkké.

Krémová polévka s medvědím česnekem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biologické jaro nastalo už 13. února, od té doby bychom měli přizpůsobovat a odlehčit náš jídelníček. A to, že jaro je opravdu tady poznáme i tím, že už začíná růst náš oblíbený medvědí česnek. Přidáváme ho do pomazánek, na kváskový chleba, do polévek, omáček, salátů, pesta, prostě všude :-) Je to významný životabudič, obsahuje hodně vitamínu C, je to důležitý antioxidant, který upevňuje naši imunitu, zajišťuje lepší vstřebatelnost železa….

My jsme dnes s dětmi nasbírali a uvařili si vydatnou krémovou polévku na večeři po několikahodinovém pobytu venku. Polévka je vhodná i jako snídaně. Pokud Vaše děti česnek jíst nechtějí, je nejlepší ho rozmixovat do polévky.

cca 4 porce, jedli jsme s napařeným kváskovým chlebem

Rajská omáčka na zelenině

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rychlá a velice chutná rajská omáčka – trochu jinak – jíme nejčastěji k bezvaječným těstovinám, klasickým, rýžovým, kukuřičným. Zeleniny mám ještě dostatek uskladněné i domácí rajský protlak (rajčata jinak používáme zřídka a zimě kupovaná vůbec), je to potřeba využít. Dětem moc chutná. Dnes jsme měli ke špagetám, s tempehem a kysaným zelím, omáčku jsem posypala sezamem.

cca 4 porce

Dýňovo jablečný desert

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rychlá svačinka, vhodná i pro ty nejmenší. Pokud je pro děti do jednoho roku, nedávejte sůl. Já osobně jsem ovoce začala dávat až v roce. Ale záleží na každém, děti jsou různé. Někdo doporučuje jako svačinku ovoce od 10. měsíce.

Množsví: 3 – 4 porce

Rizoto s neloupanou červenou čočkou

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ritota jsou u nás oblíbené. Dají se dělat jak z celozrné, tak z normální rýže, popřídadě z jáhel, bulguru – kombinace jsou různé. Můžete střídat obiloviny i luštěniny a i zeleninu. Jen vždy nechávám okurky, nebo kvašáky a hořčici.

Porce: cca 4

Dýňová polévka s kořenem lotosu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Výborná odhleňující polévka. My ji měli na snídani s napařeným kváskovým chlebem.

Dýňové polévky jsou naše nejoblíbenější, máme spostu variant. Ještě dobíráme poslední zásoby z našich uskladněných dýní.

Množství 4 osoby

Zelňačka s čočkou a dýní

20151207_140851[1]

Oblíbená polévka všemi členy naší domácnosti. Často dělávám na večeři s napařeným domácím kváskovým chlebem.

4 porce, vařím ve 2 litrovém hrnci