Štítky ‘medvědí česnek’

Jarní špenát z kopřiv a medvědího česneku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaro ve znamení sběru bylin a všeho zeleného. Tento špenát Vám dodá spoustu vitamínů a nic moc nestojí :-) Medvědí česnek jsem nasbírala v parku 100 m od našeho domu a mladé kopřivy na zahradě. K tomu jsem dala domácí vajíčka, uvařené kroupy, sezam a pickles – kvašená zelenina.

Na popíjení jsem uvařila výborný čaj z kopřivy, nově jsem se dozvěděla, že se má zalívat vodou 80 stupňů.

Porce cca 4 osoby

Fazolová polévka s ovsem a medvědím česnekem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naše dnešní ranní snídaně, polévka s domácím kváskovým chlebem.
Něco o celozrnném kváskovém chlebu – je zdraví prospěšný. Jeho konzumace podporuje zdravou střevní mikroflóru. Dlouhá doba fermentace, při které se bílkoviny rozkládají na aminokyseliny, způsobuje že chleba je lehce stravitelný. A až po takto dlouhé fermentaci dokáže člověk využít mnoho minerálních látek obsažených v mouce.

Porce cca 4 osoby

Krémová polévka s medvědím česnekem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biologické jaro nastalo už 13. února, od té doby bychom měli přizpůsobovat a odlehčit náš jídelníček. A to, že jaro je opravdu tady poznáme i tím, že už začíná růst náš oblíbený medvědí česnek. Přidáváme ho do pomazánek, na kváskový chleba, do polévek, omáček, salátů, pesta, prostě všude :-) Je to významný životabudič, obsahuje hodně vitamínu C, je to důležitý antioxidant, který upevňuje naši imunitu, zajišťuje lepší vstřebatelnost železa….

My jsme dnes s dětmi nasbírali a uvařili si vydatnou krémovou polévku na večeři po několikahodinovém pobytu venku. Polévka je vhodná i jako snídaně. Pokud Vaše děti česnek jíst nechtějí, je nejlepší ho rozmixovat do polévky.

cca 4 porce, jedli jsme s napařeným kváskovým chlebem

Fazolky mungo s kapustou a medvědím česnekem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je období medvědího česneku, který je výborný pro náš organismus, tak ho teď doma používáme hojně. Posypáváme chleba, děláme špenáty, dáváme ho do polévky, karbenátů, prostě všude :-)

Těstovinový salát s tofu, slunečnicovým semínkem a medvědím česnekem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Konečně začíná být teplo a mám chuť na saláty. Můj klasický rychlý oblíbený letní salát. Je výborný teplý, ale i za studena. Dá se všemožně kombinovat, často místo tofu nebo tempehu používám cizrnu nebo mungo. Samozřejmě se dá i jiná luštěnina, i obilovina, zelenina, tento salát je možné dělat na hodně způsobů a vždy je chutný.

Samozřejmě bude lepší, až začne růst sezónní zelenina :-)

Porce cca 4 větší jedlíci